Да седнеш в междучасието пред знакова църква в Несебър, в

...
 Да седнеш в междучасието пред знакова църква в Несебър, в
Коментари Харесай

Деца от Пловдив „посещават” родни забележителности в малкото междучасие

  Да седнеш в междучасието пред знакова черква в Несебър, в подножието на Царевец или под сводовете на Деветашката пещера, освен това без да излизаш освен от Пловдив, а даже от учебно заведение. Деца от ОУ „ Райна Княгиня " в Пловдив към този момент имат опция да обиколят родни забележителности единствено като прекосят коридора. Скучните пространства сред класните стаи са преобразени в цветни кътове за отмора и четене.

 Старите гардеробчета са демонтирани и в нишите са сложени постери с естествени явления и исторически места. Всеки може да поседне на миндерче измежду възглавници на калинки и бухали, да се пресегне към завършените в ъгъла дребни библиотечки, да уважи за Хитър Петър, Алиса или великите българи. А и самичък да остави книга, която да показа с връстниците.

 Стана като вкъщи, удовлетворена е Ема от 2. " Б " клас. Даная от 2. " А " постоянно сяда в къта да си вземе книга, а най-вече обича историите за Мери Попинз. Симеон Николов пък се интересува от флагове, география и математика. Тук можем да четем, да споделяме, да си обсъждаме проблемите, обобщава Александра. Стана обичано място в междучасието, тъй като е друга среда, в която се намира усамотение, споделя класната на 2. " А " Мариана Кувенджиева. Забелязала е, че децата са по-тихи. И си вършат забележки, в случай че възглавниците са разместени.

 Над постерите има пространство, където да проявят креативност и да го декорират сами. На втория етаж кътовете са с несебърска черква, Царевец, моста на Кольо Фичето в Ловеч, Деветашката пещера, меандрите на река Арда, Панагюрското богатство и Казанлъшката гробница. В „ персоналното " поле над фотосите учениците са разгърнали четирите сезона от хартия. Третият етаж, където са по-големите, е предназначен за обектите на ЮНЕСКО. В зеления ъгъл са се засмели накичени лазарки. Червената ниша е с аспект от Етнографския музей и Дебеляновото „ Да се завърнеш в бащината къща ", жълт декор е определен за глаголицата, резеда - за Национален парк „ Пирин " с Ботевото „ Настане вечер, месец изгрее… ". Рилските езера синеят до Вазовите строфи „ Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти ".

 Две години лишило на управлението да направи смяната. Следващата крачка ще бъде да се преобразят и фоайетата със зони за сядане, а пространствата пред кабинетите да се обвържат тематично, да вземем за пример с макети на Слънчевата система или флора и фауна.

 Докато директорката Мария Гайдарова разкрива проектите си пред един от кабинетите, вътре Моника Тедева преподава физични свойства на веществата на 6. " Г ". Разполагам с всичко, за което съм мечтала като преподавател, споделя  тя. Има микроскоп, обвързван с преносим компютър и тв приемник, с който учениците могат да усилват изображението и да концентрират върху най-дребни елементи. Ползват се електронни учебници и видеа от платформата „ Уча се ". Възможностите на средата и образователните запаси отключват творчеството, изяснява преподавателката. И демонстрира направени от учениците планове. Клетъчни организми са създали от прежда и пластилин, прокариотната клетка е от парче кашон, в което са забити клечки за шишчета като власинки.

 „ Много е изменчив светът и нашите деца се развиват дружно с него - споделя Мария Гайдарова. - Трябва да променяме както методите и средата, по този начин и да се стремим учениците да са спокойни и щастливи. Знанията са на всички места, а ние би трябвало да ги научим да поддържат връзка, презентират, да намират другари, да обичат природата, да ценят красивите неща, да четат. Освен че са място за отмора, кътовете възпитават и възприятие за хармония. С всичко това се надграждат дейностите в часовете, в това число с работа на групи, по планове, с потребление на новите технологии и новаторски способи на преподаване. Така всичко става по натурален път, с цел да са стимулирани децата, да идват с готовност на учебно заведение, да споделят, да учат и да се развиват. ”

 Ако видите по време на час деца в коридора на СУ „ Христо Г. Данов ”, те не са изгонени за нарушение на дисциплината. В учебното заведение част от заниманията се организират в особено завършени кътове във фоайетата на трите етажа. На първите два са с масички и столове, като има и място за четене, на горния за по-големите възпитаници са стъкмени от палети.

 Цели паралелки се изнасят там, с цел да проведат час по биология или „ Човекът и природата ". Целта е да се напусне общоприетата класна стая, да се смени средата, да има повече пространство и придвижване. Това дава опция и да се следи и споделя работата, защото се вижда от всички преминаващи, изяснява директорката Гергана Аврамова. Учениците бързо привикнали, а скоро и преподавателите спрели да се безпокоят по какъв начин ще овладяват децата и какво ще последва от това, че сътрудник минава по коридора и на процедура „ влиза " в часа. Целта не е да направляваме и подлагаме на критика, а в противен случай - шерване и поддръжка, изяснява Аврамова.


 Кътовете се оказали доста удачни и за занимания с деца със специфични просветителни потребности. Извън занятията към този момент съвсем не остават празни, тъй като учениците ги употребяват и като място за отмора.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР